Pigmentfoltos bőr

pigmentfoltos bőr

PIGMENTFOLTOS BŐR

tegodercosmetics-logo

Kozmetikus vagy?
Kipróbálnád termékeinket?
Kérd ingyenes bemutató csomagodat!

Pigmentfoltos bőr

Az arcon megjelenő pigmentfoltok sötét vagy világos színű, kisebb-nagyobb kiterjedésű rendszertelen foltok  a bőrön. A nők körében gyakran előforduló kozmetikai rendellenesség.

Mi okozza a pigmentfoltokat?

A bőrünk hámrétegében a melanocita sejtek termelik a melanint, aminek elsődleges feladata az UV sugárzás elleni védelem, emelett bőrünk színét is meghatározza.
A pigmentációs zavar egy festékképzési rendellenesség. Akkor alakul ki amikor a festékképzés folyamatában zavar áll be. Ez a folyamat igen bonyolult,  kiinduló anyaga a tirozin. A folyamat végbemenéséhez rengeteg tényezőre van szükség (pl. megfelelő pH,testhőmérséklet, réz ion) és ha bármelyik is hiányzik zavar állhat be a melanintermelésben. A zavar következtében a melanin mennyisége és eloszlása is megváltozhat, ami pigmentfoltok kialakulását eredményezi. Okozhat még egyéb külső tényező  is pigmentfoltokat, például tartós mechanikai/vegyi hatás, vagy bizonyos betegségek kísérője lehet (máj, epe, petefészek), vagy a terhesség időszakában a megemelkedett progeszteronszint miatt is létrejöhet.

Mi jellemzi a pigmentfoltos bőrt?

  • megjelenhet enyhébb formában, például fiatalkori szeplőként, de lehet egészen nagy kiterjedésű is
  • idősebb korban  a lipofuszcin nevű festék felhalmozódása okozza, felette a bőr enyhén sorvadásnak indul
  • napsugárzás hatására könnyen sötétebbé válhatnak, újak is keletkezhetnek, így gondoskodni kell  a fényvédelemről
  • világosabb, idősebb bőrökön gyakoribb
  • sminktermékek, kozmetikai anyagok is okozhatnak pigmentfoltokat UV sugárzás hatására

Hogyan ápolható a pigmentfoltos bőr?

A pigmentfoltos bőr ápolása, a foltok halványítása kitartást igényel. Viszont megfelelő kezelésekkel, otthoni termékekkel igen látványos javulás érhető el. Ezek  a termékek általában enyhén hámlasztják  a bőrt alacsony savtartalmuk miatt. Ha pigmentfoltos a bőröd akkor nappalra kötelező  a fényvédő használata. Az otthoni ápolás mellett ajánlott kúrakezelést végezni (savas hámlasztás, dermabráziós eljárások), mivel ezek segítségével látványos javulás érhető el.