Rozáceás bőr

rozáceás bőr

ROZÁCEÁS BŐR

tegodercosmetics-logo

Kozmetikus vagy?
Kipróbálnád termékeinket?
Kérd a bemutató csomagodat!

Rozáceás bőr

A rozácea az arc kétoldali, állandósult gyulladása. Különböző stádiumai ismertek. A rozáceás bőr kezelés nélkül egyre kellemetlenebbé, fájdalmasabbá, súlyosabbá válik.

Mi okozza a rozáceás bőr kialakulását?

A rozácea nőknél gyakoribb jelenség, általában 40év felett alalkul ki. Hátterében az elégtelen keringés áll. A rozáceás bőrön hajszálértágulatok figyelhetőek meg, ez lehet pirosas, ilyenkor artériás tágulatról beszélünk, ez azt jelenti, hogy oxigén és tápanyag dús vér pang az arc hajszálereiben. Ha viszont lilás akkor vénás tágulat jön létre, ebbe pedig a szén-dioxidban gazdag  vér található. A rozácea kialakulásában szerepet játszik az elégtelen bőrlégzés is, ami a megvastagodott bőrfelszín miatt alakul ki. Ezen kívül még sok más tényező ronthatja a bőr állapotát, például a gyomor és emésztési problémák, okozhatják hormonális tényezők- leginkább változókorban, fűszeres, erős ételek fogyasztása, nem megfelelő bőrápolás.

Miről ismerhető fel a rozáceás bőr?

  • a bőr mindenféle hatásra, vagy hatások nélkül is kipirul
  • kezdeti szakaszban még csak az szakaszos bőrpír jelenik meg, ez tarthat csak néhány percig, de súlyosabb esetben már órákig is
  • ezt követi a piros foltok állandósulása, majd azok összefolyása, leginkább az orron, orcákon, állon, homlokon, emellé hajszálér tágulatok társulnak
  • súlyos esetben a rosaceás területeken a faggyúmirigyek körül kisebb, nagyobb csomók alakulnak ki
  • majd az orra koncentrálódik az elváltozás, lebenyek is kialakulhatnak

Hogyan kezelhető a rozáceás bőr?

A kozmetikumok megválasztásánál  figyelni kell, hogy ne tartalmazzanak irritáló anyagokat, kíméletesen távolítsák el a szennyeződést, de mégis hatékonyan javítsák a problémát. Fontos a gyulladásos folyamatok csökkentése, és a megfelelő kezelés felállítása.